Η σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών του σπιτιού, συνδέεται με καλή ποιότητα ύπνου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αγγειοκινητικά συμπτώματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης από το Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Πενσυλβάνια.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες του ύπνου σε 52 γυναίκες (ηλικίας 54 έως 63 χρόνων). Οι συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν όλα τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση, ενώ δεν έπαιρναν ούτε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ούτε αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (αντικαταθλιπτικά φάρμακα).
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο σχετιζόταν με σημαντικά περισσότερες αυτο-αναφορές καλής ποιότητας ύπνου, ενώ και η εντονότερη ενασχόληση με το νοικοκυριό συνδέθηκε με καλύτερο ύπνο, ο οποίος συμπεριελάμβανε λιγότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η ενασχόληση με το νοικοκυριό σχετιζόταν με ευνοϊκότερα χαρακτηριστικά του ύπνου κυρίως μεταξύ των λευκών και μη παχύσαρκων γυναικών.
Για την εκτίμηση των επιπέδων δραστηριότητας, οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των δυο πιο συχνών δραστηριοτήτων στον ελεύθερο χρόνο τους και τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν πόσο χρόνο δαπανούσαν για τη φροντίδα, την προετοιμασία και τον καθαρισμό μετά από τα γεύματα, και την εκτέλεση ήπιας, μέτριας ή έντονης καθαριότητας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο και όχι τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, ενώ άλλες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση της φυσικής δραστηριότητας με τον ύπνο δεν επικεντρώνονται στις γυναίκες με αγγειοκινητικά συμπτώματα.
“Παρά το γεγονός ότι έχουμε υποθέσει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι επωφελής για τον ύπνο, είναι επίσης πιθανό ο καλύτερος ύπνος να ωθεί τις γυναίκες να είναι σωματικά περισσότερο δραστήριες,” καταλήγουν οι ερευνητές.