ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ? ΤΗΛ: 211 7706465

Ενδότερα

Ενδότερα

Στα ενδότερα®, εμβαθύνουμε στο ιστορικό και τα προβλήματα των ασθενών προσφέροντας τις βέλτιστες δυνατές λύσεις για την υγεία τους.

T. 211 7706465
Email: info@endotera.gr

Νικόλαος Μπουντουβής, Ενδοκρινολόγος
Καλύμνου 2, 16346 Ηλιούπολη (σταθμός μετρό «Άγιος Δημήτριος», έναντι Athens Metro Mall)

Άνοιγμα σε Google Maps
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  • ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
  • ΝΕΑ
  • Αρχική
  • Νέα
  • Οστεοπόρωση
  • Να δώσω βιταμίνη D ή να μη δώσω;
27 Φεβρουαρίου 2021

Να δώσω βιταμίνη D ή να μη δώσω;

Να δώσω βιταμίνη D ή να μη δώσω;

από endotera / Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 / Εκδόθηκε στο Οστεοπόρωση

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, Δανία – Δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της βιταμίνης D συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το κατά πόσον ο καθένας από εμάς χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη D ή όχι.

Με επιχειρήματα που στηρίζονταν σε σοβαρά επιστημονικά δεδομένα, και οι δύο συμφώνησαν ότι

υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων στους οποίους είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο ή πάσχουν από οστεοπόρωση

και ότι

ένας τρόπος με τον οποίον οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη βιταμίνη D είναι βγαίνοντας έξω στον ήλιο για 30 λεπτά την ημέρα.

Η υπέρμαχος της βιταμίνης D, Chantal Mathieu, MD, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, δήλωσε ότι “ο κατάλογος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D είναι τόσο μεγάλος που θα είχε μάλλον περισσότερο νόημα να παίρνει ο καθένας μικρές δόσεις”.

Αντίθετα, ο Mark Cooper, MD, από το University Hospital του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριξε ότι είναι πραγματικά αναγκαία η χορήγηση συμπληρωμάτων μόνο σε ασθενείς συγκεκριμένων ομάδων κινδύνου. Υποστήριξε επίσης ότι  υπάρχουν ήδη ενδείξεις κινδύνων με τα συμπληρώματα της βιταμίνης D από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, χωρίς ενδείξεις οφέλους.

“Χρειαζόμαστε όλοι ακόμα περισσότερη βιταμίνη D; Οι πιο πολλοί από εμάς όχι, ενώ παραπάνω βιταμίνη D θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό”.

Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D και πώς ορίζεται η ανεπάρκειά της;

Ο κεντρικός ρόλος της βιταμίνης D είναι να προωθήσει την απορρόφηση του ασβεστίου μέσω του εντέρου. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ένα κακό ισοζύγιο ασβεστίου.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D γενικά ορίζεται ως ένα επίπεδο κάτω από 20 ng/mL και “υπάρχουν μεγάλες μελέτες παρατήρησης που δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο, ειδικά του παχέος εντέρου, περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συνολικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας”, τόνισε η Dr Mathieu.

“Βγείτε έξω στον ήλιο, είναι μια επιλογή για την ενίσχυση της βιταμίνης D”, εξήγησε σημειώνοντας ότι 15 έως 30 λεπτά την ημέρα επιτρέπονται επειδή δίνουν οφέλη. Παρ ‘όλα αυτά, τα οφέλη πρέπει να εξισορροπούνται με τους κινδύνους, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι ακριβώς το ίδιο μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να παράγει βιταμίνη D, που προκαλεί επίσης βλάβες του δέρματος, γήρανση και καρκίνο του δέρματος.

Έτσι, ναι μεν γυρίστε στη φύση και αφήστε να εκτεθεί ο εαυτός σας στον ήλιο, αλλά να το κάνετε με προσοχή.

“Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη D και από τα τρόφιμα” εξήγησε, αλλά πρόσθεσε ότι “η μόνη πραγματικά πλούσια πηγή βιταμίνης D είναι το μουρουνέλαιο. O σολομός και το σκουμπρί είναι επίσης μια καλή πηγή”.

Μια πιο λογική δόση είναι 600 έως 800 IU βιταμίνης D ημερησίως.

“Λοιπόν, τι θα κάνουμε; Είμαστε Ενδοκρινολόγοι. Εάν ο θυρεοειδής αποτύχει, δίνουμε θυρεοειδικές ορμόνες. Εάν το δέρμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετή βιταμίνη D, απλά δώστε βιταμίνη D, την ίδια την ορμόνη. Αλλά το κλειδί είναι να χρησιμοποιήσετε μικρότερες δόσεις βιταμίνης D από ό,τι έχει ήδη προταθεί. Η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, για παράδειγμα, συμβουλεύει συμπληρώματα με έως και 2000 IU ανά ημέρα, αλλά αυτό μάλλον είναι υπερβολικό” είπε η Dr Mathieu.

Σε απάντηση, ο Dr Cooper παραδέχτηκε ότι “φυσιολογικά θα έπρεπε να έχουμε πολύ υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από ό,τι έχουμε σήμερα – ζούμε πάρα πολύ σε εσωτερικούς χώρους  – ενώ χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, την αύξηση του διαβήτη, τη μείωση της διάρκειας ζωής και ο κατάλογος συνεχίζεται και πρόκειται για μια πολύ μεγάλη λίστα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα υποτιθέμενα οφέλη της βιταμίνης D αναφέρονται αποκλειστικά σε μελέτες παρατήρησης. Χρειαζόμαστε πραγματικά κάποιες ισχυρές αποδείξεις”, τόνισε.

Συνέχισε αναφέροντας τα αποτελέσματα της μελέτης RECORD που ερεύνησε την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εμφάνιση νέων καταγμάτων σε 5300 ηλικιωμένους ασθενείς (85% γυναίκες). “Αυτό που φάνηκε ήταν ότι αν  κάποιος με επίπεδα βιταμίνης D 15 ng/mL πήρε συμπλήρωμα και τα ανέβασε σε 25 ng/mL, τι κάνει; Απολύτως τίποτα, τουλάχιστον ως προς τις πτώσεις και τα κατάγματα”.

“Και υπήρξαν πολλές άλλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές”, πρόσθεσε “και η άποψή μου είναι ότι αυτές είναι ως επί το πλείστον αρνητικές. Στη μελέτη WHI (Women’s Health Initiative), με 36.000 γυναίκες, η λήψη βιταμίνης D, σε συνδυασμό με ασβέστιο, δεν έδειξε καμία επίδραση. Ωστόσο, προκάλεσε πέτρες στα νεφρά, κάτι που δεν είναι ευκαταφρόνητο”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μια μελέτη στην Αυστραλία, κατά την οποία δόθηκαν σε ηλικιωμένες γυναίκες πολύ υψηλές εφάπαξ δόσεις βιταμίνης D. “Η ομάδα που έλαβε βιταμίνη D παρουσίασε σημαντική αύξηση των πτώσεων και καταγμάτων. Ένα στα 3 άτομα είχαν μια επιπλέον πτώση. Αυτό δεν είναι καλό”, σημείωσε.

Πρέπει να γίνεται μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D;

Η Dr Mathieu υποστηρίζει ότι “είναι πάρα πολύ ακριβό να γίνεται μέτρηση της βιταμίνης D σε όλους. Επιχείρημά μου θα ήταν να σταματήσει η μέτρηση των επιπέδων σε όλους! Είναι ανοησίες. Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος για να αποτραπούν όλα αυτά, και αυτό είναι να δοθούν μικρές δόσεις βιταμίνης D στο σύνολο του πληθυσμού, δηλ. σε παιδιά κάτω του 1 έτους 400 IU ανά ημέρα, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών 800 IU ανά ημέρα και στους υπόλοιπους 600 IU βιταμίνης D καθημερινά. Ναι λοιπόν! Όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο”. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν μερικές πιθανές εξαιρέσεις, όπως είναι οι ασθενείς με πέτρες στα νεφρά, στους οποίους θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Ο Dr Cooper συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι “σαφώς, συμφωνούμε σε πολλά πράγματα ότι τα άτομα που κινδυνεύουν από ραχίτιδα ή υπασβεστιαιμία χρειάζονται τη βιταμίνη D.

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση όπου, προφανώς, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα επίπεδα είναι επαρκή, ενώ η  βιταμίνη D είναι υποχρεωτική και για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης,

γιατί δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε κάποιον που έχει ακόμη και μια μικρή ανεπάρκεια”.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι “κάνουμε ΠΑΡΑ πολλές αναλύσεις βιταμίνης D. Και τους κάνουμε όλους να ανησυχούν. Ακόμη κι εμείς οι ίδιοι, οι Ενδοκρινολόγοι, είμαστε ανήσυχοι. Δεν πρέπει να ανησυχούμε όλοι, θα πρέπει να έχουμε καλή, ισορροπημένη διατροφή και η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι κατά τα άλλα υγιείς και ασυμπτωματικοί δεν πρέπει να στραφούν στη λήψη συμπληρωμάτων”.

Πηγή: Medscape

Εμείς θα συμφωνήσουμε στην καλή και ισορροπημένη διατροφή, την προσεκτική έκθεση στον ήλιο που απλόχερα μας προσφέρεται στην πατρίδα μας, στη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D (με ή χωρίς ασβέστιο) στην εγκυμοσύνη και τη θεραπεία ατόμων με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και στη μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

  • Tweet
Με ετικέτα: βιταμίνη D, οστεοπόρωση

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΜΕΤΑ

Συμμόρφωση στην αντιοστεοπορωτική αγωγή
Φάρμακα που προκαλούν απώλεια οστού
1000 mg ασβεστίου την ημέρα είναι ασφαλή!

Πρόσφατα Άρθρα

  • Hacked By GeNErAL

    Hacked By GeNErAL...
  • Συμβουλές διατροφής για τις μέρες των γιορτών!

    Γράφει η Μαρία Κανάκη, Βιοχημικός – Βιοτε...
  • Φάρμακα για την οστεοπόρωση (διφωσφονικά) μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

    Μια ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού γυναικών πρότε...
  • «Υποστηρίζουμε τη Ζωή» – Εκστρατείες Προληπτικής Ιατρικής και Ενημέρωσης 2014

    Για 19η χρονιά η «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κο...
  • Υποθυρεοειδισμός πριν την κύηση, TSH & κίνδυνος αποβολής

    Οι γυναίκες που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη (Τ4) σε ...

Κατηγορίες

  • Uncategorized
  • Γενικά
  • Γυναίκα
  • Εθελοντισμός
  • Θυρεοειδής
  • Οστεοπόρωση
  • Παραθυρεοειδείς
  • Σακχαρώδης Διαβήτης

Αρχείο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

T. 211 7706465
Fax. 211 7708180
Κιν. 697 3352284
info@endotera.gr

Νικόλαος Μπουντουβής
Ενδοκρινολόγος

Καλύμνου 2, 16346 Ηλιούπολη
(σταθμός μετρό «Άγιος Δημήτριος»,
έναντι Athens Metro Mall)

Open in Google Maps

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  • Hacked By GeNErAL

    Hacked By GeNErAL...
  • Συμβουλές διατροφής για τις μέρες των γιορτών!

    Γράφει η Μαρία Κανάκη, Βιοχημικός – Βιοτε...
  • Φάρμακα για την οστεοπόρωση (διφωσφονικά) μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

    Μια ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού γυναικών πρότε...

SITEMAP

  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Παρακέντηση Θυρεοειδούς
  • Ενδοκρινολογικό Ιατρείο
  • Νέα
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • GET SOCIAL
Ενδότερα

© 2012-2016 All rights reserved, Νικόλαος Μπουντουβής, Ενδοκρινολόγος. | Powered by AdCreate.

TOP