
Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών. Μερικοί αποδίδουν το γεγονός αυτό στην εκτεταμένη χρήση των υπερηχογραφημάτων και της παρακέντησης (FNA) των μικρών όζων του θυρεοειδούς. Ωστόσο, υπήρξε επίσης αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδούς που ήταν μεγαλύτεροι από 4 cm, κάτι που θα μπορούσε κανείς εύκολα να ανακαλύψει κλινικά.
Υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η αυξημένη επίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς είναι μια πραγματική αύξηση ή οφείλεται στην εντατική εφαρμογή διαγνωστικών και ανιχνευτικών μεθόδων.
Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι πιθανό να συνδέεται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση (SES, socioeconomic status). Για να διερευνήσουν τη συμβολή των διαγνωστικών – ανιχνευτικών μεθόδων στις πρόσφατες αυξήσεις της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ συνέκριναν τις τάσεις στην εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ περιοχών χαμηλής και υψηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων δεκαετιών.
Μέθοδοι
Οι γεωγραφικές περιοχές σταθμίστηκαν με ένα μέσο δείκτη του εισοδήματος των νοικοκυριών. Για τη στάθμιση της δυνατότητας πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, οι περιοχές χωρίστηκαν σε 2 κατηγορίες: αυτές που βρίσκονταν κοντά σε μια μητροπολιτική περιοχή και αυτές που βρίσκονταν πιο μακριά. Στη συνέχεια, οι εν λόγω περιοχές χωρίστηκαν σε τεταρτημόρια με βάση τα οικονομικά δεδομένα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύνθετο δείκτη της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (SES) που περιλαμβάνει: το κόστος ζωής προσαρμοσμένο στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, το ποσοστό του πληθυσμού με τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το ποσοστό του πληθυσμού με ασφαλιστική κάλυψη.
Αποτελέσματα
Η βάση δεδομένων περιελάμβανε 49.819 ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς μεταξύ 1980-2008. Η κατανομή των δεικτών της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης υποδηλώνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς έτειναν να διαμένουν σε περιοχές με υψηλότερο δείκτη SES από το μέσο όρο του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς, το 95% ήταν από περιοχές που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε αστικά κέντρα.
Σε περιοχές με υψηλό σύνθετο δείκτη SES, η αύξηση στην επίπτωση καρκίνου ήταν μέτρια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, αλλά πιο έντονη μετά το 1996. Αντίθετα, σε κομητείες με χαμηλό σύνθετο δείκτη SES, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου θυρεοειδούς αυξήθηκε μέτρια, αλλά σταθερά, καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Η επίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς όλων των μεγεθών αυξήθηκε (1,1 έως 2 cm, 2 έως 4 cm, και > 4 cm) σε όλα τα τεταρτημόρια του δείκτη SES sτο χρονικό διάστημα 1980-2010.
Οι αυξήσεις στην επίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς ήταν παρόμοιες τόσο στις μητροπολιτικές επαρχίες όσο και σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα.
Συμπεράσματα
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη δεν εξηγούν την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς. Συνεπώς, είναι πιθανό να υπάρχει μια πραγματική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.
Πηγή: Clinical Thyroidology